Bioboer Willem

Willem Beekman kwam bij ons Griekse balletjes met ovengroente eten. Heerlijk, volgens Willem. Dit recept komt uiteraard in het boek. Tijdens het eten praten we over boeren en biologisch eten.

– Kun je uitleggen waarom je een biologische boer bent?

Iedereen zou bio moeten eten om de wereld beter gezond te houden.

Biologisch boeren is een betere manier van landbouw die zorgt voor meer biodiversiteit, behoud van flora en fauna en zorg voor de omgeving. Het allerbelangrijkste is de bodemverzorging: in de winter groenbemesters telen, of anders een laag blad erover. Het bodemleven houdt niet van droge grond. Als die bacteriën allemaal weg zijn (zoals bij de zwarte geploegde grond) hebben de gewassen geen weerstand meer. Een gezond bodemleven zorgt ook voor gezonde planten. Als je gewassen het niet goed doen ligt het altijd aan de bodem. Dan geen kunstmest geven maar bedenken wat je verkeerd hebt gedaan.

Niet-bio dieren komen helemaal niet buiten. Ik eet daarom geen ijsjes meer want dat is van melk van koeien die niet buiten komen.

Biogroente zijn voller van smaak. Dat zeggen mensen die niet biologisch eten altijd als ze bij mij komen eten. Iemand vond het vlees dat ik gemaakt had niet lekker, ze vond het te sterk van smaak. Bij gangbaar vlees proef je alleen de kruiden.

En dan is er ook weer verschil in kwaliteit van biologisch vlees, zo heeft bio gehakt van de supermarkt een slechte kwaliteit, daar zit allemaal water in.

-Waarom is biologisch voedsel duurder?

Het is niet duur. Gangbaar is te goedkoop omdat de werkelijke kosten niet worden meegenomen en er zit bijvoorbeeld subsidie op kunstmest. Die hele industrie houden ze op gang met overheidsgelden. Je betaalt er niet de werkelijke prijs voor. Bij biologisch voedsel betaal je ook voor het gezond houden van het land.

Ze zeggen weleens dat als iedereen bio boert er onvoldoende voedsel zou zijn voor de wereld. Maar als je beter voor het land zorgt krijg je meer oppervlakte waar je voedsel van kan krijgen. Ze putten nu het land uit, bijvoorbeeld in de Vlevopolder, maar er is gelukkig steeds meer aandacht voor de bodem.


Het is heel leuk om je eigen groente te verbouwen, dus als je die mogelijkheid hebt zou ik dat zeker proberen. Nadeel van een kleine groentetuin is dat je dan veel last hebt van slakken. Op een groot veld zitten de slakken alleen in het buitenste rijtje, maar in jouw tuin komen ze er allemaal op af. Als je veel vogels hebt eten die mooi de beestjes op. Laat 1 plant opeten door de rupsen, dan is de rest voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *